Zenato
Centralt for de i alt 75 hektarer vinmarker er Zenatos to ejendomme, Santa Cristina i Lugana, der er ideel for dyrkning af Trebbiano-druen, og Costalunga i Valpolicella, der er hjemsted for Veneto-regionens mest berømte vin, Amarone.
Det hele begyndte i 1960, da husets stifter, Sergio Zenato, fyldt med store drømme og ungdommelig energi, begyndte at opkøbe marker beplantet med Venetos oprindelige druesorter, Corvina, Rondinella og Oseleta. Han afprøvede de nyeste vinifikationsteknikker for dermed at opnå så høj en kvalitet for regionen som overhovedet muligt. Zenatos første Amarone stod klar i 1967 og satte nye kvalitetsmæssige højder for denne særlige vintype.
I dag er det Sergios kone Carla og parrets to børn, Alberto og Nadia, der viderefører det ekspansive vinhus med samme vedholdenhed og entusiasme på tværs af alle husets mange herlige vine. De kvaliteter, der forlader Zenatos vingårde, har da bestemt også fundet genklang hos såvel vinkritikkere som kritiske forbrugere. Stilmæssigt, og ganske generelt, byder Zenato på frugtdrevne vine med en forfriskende syre og et imponerende renhed i udtrykket.
Zenato er i dag en ud af 12 såkaldte Amarone-familier, der under navnet Le famiglie dell'amarone d'arte, er med til at beskytte og sikre at Amarone som en værdsat og værdifuld vin, af højt kvalitets- og håndværksmæssigt niveau. Som Italiens tredje flagskib, inkluderende Barolo og Brunello. Initiativet skal naturligvis også ses i lyset af de mere eller mindre tvivlsomme Amarone-kvaliteter, der ikke mindst har fundet vej til tilbudshungrende, danske forbrugere. Amarone fra Zenato er således en garanti for, at der ikke er blevet sprunget over hvor gærdet er lavest, eller at der er snydt på vægten. Ganske som alle øvrige vine fra Zenato, i øvrigt.
Bæredygtige tiltag hos Zenato
For Zenato er bæredygtighed noget, der starter i nærområdet, og som har respekt for selve vindyrkningen. De blev i april 2022 certificeret under den italienske bæredygtighedsorganisation Equalitas. Equalitas logo vil således være at finde på alle vine fra Zenato efter 2022-høsten.
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:
Miljø:
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Reducere CO2-udledning
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certifikation
- Øge biodiversitet
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Anti-diskrimination af minoriteter
- Menneskerettigheder
Ledelsesstyring:
- Etik- og antikorruption
- Leverandøraftaler
- Bæredygtighedsrapportering