Domäne Wachau
Kombinationen af friske idéer, personlighed og international erfaring samt nogle fremragende vinmarker giver nu resultater.Huset, Domäne Wachau, anses som den førende vinproducent i Wachau-regionen. Husets næsten 440 ha. vinmarker udgør 30% af hele regionens samlede vinareal.
Vinmarkerne
Roman Horvath og Heinz Frischengruber er overbeviste om at store vine ikke udelukkende fremstilles i kældrene, det er i vinmarkerne de store vine skabes, hvorfor de har gjort en stor indsats på dette område de sidste 3 år. En helt ny standard er blevet sat for, hvordan markerne skal behandles hen over hele året – det gælder både for egne marker og leverandører der leverer druer til Domäne Wachau – formålet er at sikre det optimale grundmateriale.
De bedste vine i området dyrkes på stejle terrasser, hvor solen kan bage om dagen, samtidig med at de opvarmede klipper afgiver varme om natten. De vine, som er dyrket på stejle skråninger er mærket ”Terrassen” på etiketterne. Floden Donau som flyder gennem området, er en regulerende faktor som giver et helt specielt mikroklima, der passer godt til Grüner Veltliner og Riesling.
I følge Heinz Frischengruber bliver kælderarbejdet meget lettere, når der arbejdes med sunde druer. ”Jeg skal blot sørge for, at den endelige vin udtrykker det område i Wachau druerne er produceret i” udtaler Heinz Frischengruber.
De tre Cru'er
Wachau-regionen har 3 cru’er. Steinfeder er kendetegnet ved, at det er lette vine med megen finesse og lav alkoholprocent. Federspiel-vine er frugtrige med stor elegance. Navnet Federspiel henviser til jagt med falke der var en yndet sport tilbage i middelalderen. Smaragd er et beskyttet mærke for den højeste kvalitet af hvidvine fra Wachau. Vinene vokser på stejle stenterrasser over Donau. På varme sommerdage kan man se firben solbade blandt vinstokkene.
Hertil kan man komme ud for at se prædikatet ”Terrassen” på flaskerne, der indikerer, at vinene er dyrket på stejle skråninger, hvor solen kan bage på.
Bæredygtige tiltag hos Domäne Wachau
I det nærmest ubeskriveligt smukke Wachau har Domäne Wachau længe arbejdet efter bæredygtige standarder (letvægtsflasker, solcelleanlæg samt vedligeholdelse af regionens berømte stengærder, som huser et utal af insekter, mikroorganismer og planter, der er gavnlige for miljøet), og siden 2018 har deres vine båret Sustainable Austria-logoet. Den langsigtede idé for vinhuset er at finde en balance mellem økologiske, sociale og økonomiske mål. I sidste ende går det for Domäne Wachau ud på at opretholde den traditionelle landbrugstankegang hos de mange små bønder, som leverer deres druer til Domäne Wachau. Derfor får vinfamilierne både uddannelse og træning i økologisk dyrkning. Det giver en stolthed og ansvarsfølelse over for miljøet, (Wachau kom på Unescos Verdensarvsliste i 2000), der spænder over generationer samtidig med, at man bevæger sig fremad og benytter moderne og strategiske tilgange til bæredygtighed gennem den støtte og uddannelse, de får fra vinhuset og Sustainable Austria.
Et eksempel er ombygningen af den mere end 300 år gamle barokkælder, så den nu ligger i en dybde af 10 meter, hvilket giver mulighed for vinifikation under mere energieffektive forhold, der kun kræver ganske lidt ekstra energi til de mange temperaturkontrollerede tanke. Et stort solcelleanlæg er også blevet installeret, og Domäne Wachau arbejder på i fremtiden helt at blive CO2-neutrale. Den bedste beskrivelse kommer winemaker Heinz Frischengruber med:
”Gode vine og et samvittighedsfuldt forhold til miljøet er to sider af en mønt. Vi kan kun forbedre og øge kvaliteten af vinene, hvis vores jord og vores vinstokke er i balance samtidig med, at vi træffer gode forretningsbeslutninger og tager os af vores vinbønder og medarbejdere”.
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:
Miljøområder
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Reducere CO2-udledning
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certifikation
- Øge biodiversitet
Sociale områder
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Ligeløn
- Ligestilling mellem kønnene
- Anti-diskrimination
- Børne- og tvangsarbejde
- Menneskerettigheder
Ledelsesstyring
- Diversitet i ledelsen
- Databeskyttelsespolitik
- Bæredygtighedsrapportering