Codorniu
Scala Dei betyder ’Guds trappe’ og stammer fra legenden om en lokal fårehyrde, der i 1100-tallet blev ved med at drømme samme drøm om en himmeltrappe, som ledte engle fra joden mod de guddommelige højder. Han fortalte den lokale munkeorden, Karteusermunkene, om sit drømmesyn, og de må have følt sig meget inspirerede, for de grundlagde deres kloster i navnet ’Scala Dei’ i dette højtbeliggende område af Catalonien. Kartreusermunkene vil måske ringe en klokke hos nogle, som værende den orden, der står bag likøren Chartreuse.
Vinmarker
Scala Dei er et hus, der gør tingene ordentligt. Husets marker er i gennemsnit 40 år gamle og al arbejde i vinmarkerne, inklusiv plukning, sker manuelt. En af de ting, der gør huset helt specielt, er de højdemeter, markerne er placeret i. Scala Dei har de højest beliggende vinmarker i hele Priorat, og dermed har man stor forskel på dag- og nattetemperatur, hvilket er med til at udvikle aromaerne optimalt.
Scala Dei har altid hørt til områdets bedste vinhuse, og da Codorníu overtog huset, blev Scala tilført know-how og kapital til at lave nogle spændende investeringer i kældrene; ny presseteknik, temperaturkontrol og nye fade. En anden væsentlig faktor for kvalitetsfremgangen er vinmageren Carmen de Francisco, der har skabt mere koncentrerede og frugtrige vine end tidligere.
Scala Dei symbolet
På Scala Dei-flaskerne findes et symbol med S og D og med en stige imellem de to bogstaver. Det er et gammelt symbol, der findes på brønden i landsbyen Scala Dei, og det symboliserer ”stigen til himlen/Gud”.
Bæredygtige tiltag hos Codorníu
Codorníu mener, at de som en af de største producenter af Cava, har en forpligtelse til at gå forrest, n bæredygtige tiltag. Derfor arbejder Codorníu intenst med flere programmer og udgiver da også en årlig bæredygtighedsrapport. Udover flere certificerede økologiske (EOA) vine og cava’er, så har vinhuset også tilsluttet sig otte af FN’s Verdensmål.
Den bæredygtige udvikling er en af nøglefaktorerne i deres forretningsmodel, som fokuserer på økonomi, sociale- og miljømæssige tiltag. Og overliggeren bliver sat højt hos Codorníu. Officielt sigter firmaet efter at 90% af alle druer i 2025 vil være økologisk dyrkede. Det vil være noget af en bedrift, da Codorníu har 3.600 hektarer vinmarker fordelt i en lang række spanske distrikter samt vinhuse i Californien og Argentina.
For blot at nævne nogle få ting, så har Codorníu allerede implementeret flere solcelle- og biomasseanlæg, genplantet planter/træer, oprettelse af yngleområder for udsatte dyrearter samt brug af genbrugsglas (80%) og genbrugspap (85%).
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:
Miljøområder:
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Sortere affald
- Øge biodiversitet
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Ligestilling mellem kønnene
Information
Avenida Jaume de Codorníu, s/n, 08770 Sant Sadurní d'Anoia, Barcelona, Spanien