M. Chapoutier
“These are among the world’s greatest wines, especially the single vineyard wines, many of which will last 50 or more years. These wines are for true connoisseurs….. they capture the essence of a vintage and terroir. The single vineyard offerings are as good as Rhone Valley wines can be.”
- The Wine Advocate
Den nye generation
Alle druerne blev bragt til sidegaden i Tain, hvor intet blev ændret i seks generationer. Det lignede et arbejdende museum. Vinen gærede i store åbne trækar, og skallerne blev fodtrådt i mosten. Gamle kastanjefade blev brugt til lagring, og spindelvævene fik lov at vokse sig store.
Når det gik godt, var resultatet fremragende, og det var historiske store vine. Men for tit gik det også mindre godt. Sådan var det bare hos Chapoutier og hos alle andre vinproducenter. Det havde den ældre generation af vindrikkere vænnet sig til. Men det ville den nye generation af vinnydere ikke finde sig i. Derfor bestemte Chapoutier sig til, at de måtte følge med tiden.
Det skete med brask og bram i 1988, da Michel og Marc Chapoutier fik overdraget ansvaret for virksomheden. De gamle kastanjefade blev skiftet ud med barriques af fransk eg, og på markerne blev driften lagt om med fuld respekt for naturen og til noget, som kommer så tæt på det økologiske, at man ikke kan fornemme forskellen. De dikterede omgående reduktion i hektarudbyttet, der i forvejen var lille, fordi vinstokkenes alder var mellem 30 og 90 år. De gav ordre til, at der kun måtte benyttes organisk gødning og udelukkende druernes naturlige gærceller, og at rødvinene ikke måtte filtreres før tapningen.
De fik masser af omtale alle relevante steder, og på få år var Chapoutier igen fremme på førersædet. En position som selvfølgelig kun kan holdes, fordi vinenes kvalitet er til det. Allerede i 1991 fik de den eftertragtede guldmedalje ved vinolympiaden i Bordeaux.
Michel Chapoutier
I dag er det kun den ene af brødrene, nemlig Michel, der kører firmaet videre. Michel har hele tiden været den vinkyndige og den person, der har været den vigtige brik i renæssancen af de store Rhône vine og for succesen på verdensplan. Han vil først og fremmest lade naturen bestemme vinens karakter.
Michel vil have, at hans vine udtrykker terroir, der er samspillet mellem jordbunden og klimaet. Michels mesterværker er hans enkeltmarksvine, som han benævner Sélection Parcellaires. Han har udvalgt de bedste markstykker og laver her vine i verdensklasse, og med så stor succes, at huset i dag er det, der har fået flest gange 100 point af vinanmelderen Robert Parker.
Bæredygtige tiltag hos M. Chapoutier
Da sønnerne, Marc og Michel Chapoutier, i slutningen af 1980erne overtog faklen hos den mere end 200 år gamle vinproducent, kom bæredygtighed for alvor på agendaen. De to brødre var ikke i tvivl om, at vine skal produceres i pagt med naturen, og derfor igangsatte de en proces mod økologisk og biodynamisk dyrkning. Siden 1991 har økologi og biodynamik derfor været et vigtigt omdrejningspunkt i M. Chapoutiers filosofi omkring vinproduktion.
Både kunstgødning, pesti- og herbicider i vinmarkerne er strengt forbudt, og i stedet bruges naturlige mineraler, organisk gødning af komøg, planter, bark, brændenælder, kamille m.m., der opløses i vand og spredes ud over markerne. Alt sammen styrker det jorden og dermed vinstokkene. Michel Chapoutier er ikke i tvivl om, at denne tilgang til jorden giver en mere autentisk vin med terroir. Som han selv pointerer: "Kvaliteten af vores råmateriale kommer fra vinstokkene, ikke vinfremstillingen".
I dag er hovedparten af vinene fra M. Chapoutier er således i dag certificeret under både det økologiske AB og det biodynamiske Demeter.
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med
Miljøområder:
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certifikation
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Ligeløn
- Ligestilling mellem kønnene
- Anti-diskrimination af minoriteter
- Børne- og tvangsarbejde
- Menneskerettigheder
Information
18 avenue du Docteur Paul Durand, 26600 Tain l'Hermitage, Frankrig