De Wetshof
De Wetshof blev som den første vingård godkendt som Estate i Robertson-området. Fænomenet ”Estate wines” blev indført i den sydafrikanske vinlov i 1973. For at bære navnet Estate wine skal druerne være dyrket på egne marker.
Sydafrikas første Chardonnay
At De Wetshof er blevet et internationalt anerkendt vinhus, skyldes i høj grad husets Chardonnay-vine. Med sit ophold i Bourgogne, hos selveste Louis Latour, har Dani de Wet opbygget et indgående kendskab og viden om Chardonnay.
Han var den første, der plantede Chardonnay i begyndelse af 1980’erne i Sydafrika. Vejen dertil var ikke let. På det tidspunkt var det nemlig forbudt at indføre vinstokke til Sydafrika. Heldigvis havde han sin gode ven, Jan Boland Coetze, som det på det tidspunkt arbejdede hos Drouphin i Borgougne. Jan sendte simpelthen vinstokke til Danie i chokoladeæsker med 2 lag. Danie’s kone, Lesca, var ansat i toldvæsnet og hun tog chokoladeæskerne med hjem. Danie gik en tur over i drivhuset, tog vinstokkene ud fra det nederste lag og gik tilbage til Lesca med resten af æsken, men ordene ”jeg har taget min del, resten er til dig”. Først senere fandt Lesca ud af at hun havde medvirket til smugleri.
Senere plantede Danie de Wet også Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Rhein Riesling, sikkert inspireret at hans uddannelse på Geisenheim Institute i Tyskland.
En hædret vinproducent
Danie blev i 2016 hædret med den højeste udmærkelse i Sydafrika nemlig 1659 Award med ordene: ”en sand pioner, passioneret vinproducent, en som revolutionerede den sydafrikanske vinfremstilling med hensyn til plantemateriale og kvaliteten af de færdige vine”.
I dag drives De Wetshof af Danie og hans to sønner Peter der tager sig af vinen og Johann der tager sig af marketing. Der arbejdes under fra SWSA - Sustainable Wine South Africa- det vil sige, at der bl.a. tages hensyn til miljø og arbejdsforhold, desuden er de medlem af Cape Vintner Classification som er
en forening af vinproducenter som stiller følgende krav:
- Vinene kommer fra en Estate
- Konstant høj kvalitet gennem en årrække
- Drager omsorg for miljøet
- Overholder internationale og Sydafrikanske regler for behandling og af sine medarbejdere
Bæredygtige tiltag hos De Wetshof
De Wetshof arbejder sammen med hele tre organisationer, Wieta, Sustainable Wine South Africa (SWSA) og WWF Conservation Champion i forbindelse med miljømæssige og sociale programmer. Foruden bestræbelserne på at nå officielle certificeringer indenfor bæredygtighed, økologi og biodynamik, så overholder De Wetshof internationale og sydafrikanske regler for behandling af medarbejdere under de regler, som Wieta har udstukket.
I deres bæredygtighedsprogrammer arbejder de med:
Miljøområder:
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Reducere CO2-udledning
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certifikation
- Øge biodiversitet
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Overskudsdeling
- Ligestilling mellem kønnene
- Anti-diskrimination af minoriteter
- Børne- og tvangsarbejde
- Menneskerettigheder
Ledelsesstyring:
- Leverandøraftaler
- Databeskyttelsespolitik
- Bæredygtighedsrapport
- Medarbejderforsikringer (sundhed/retslig)