Albert Sounit
Knud Kjellerup overtog firmaet i 1993, og har siden med partnere og husets medarbejdere ihærdigt bestræbt sig på at sætte nye standarder for kvalitetsniveauet i Côte Chalonnaise. I 2019 påbegyndtes et glidende generationsskifte og i dag er Knud stadig en aktiv medejer, men den løbende ledelse varetages af Søren Nørbjerg. Søren har haft en livslang passion for vin, men har haft sit primære virke i en anden industri. Søren er Diploma WSET certificeret, og Albert Sounit vinhuset er i dag Sørens hovedbeskæftigelse. Udover Søren og Knud er der 4 andre danske medejere af vingården.
I 2005 erhvervedes de første vinmarker og i dag ejer Albert Sounit 16 hektar vinmarker. Egne vinmarker bidrager i dag med den største del af den samlede produktion. Over de seneste år, er der investeret betragtelig beløb i produktionen således at Albert Sounit i dag står med det allermest moderne udstyr – netop for at øge kvaliteten af deres vine.
Albert Sounits Crémant de Bourgogne er lavet på 100 % druer fra egne marker. Anden gæringen varer mellem 12 og 48 måneders (afhængig af type) i kældrene i Rully inden dégorgering. Udvalget består af 7 forskellige Crémants de Bourgogne – alle med hver sin karakter, men fællestrækket er frugt og finesse med en blød finish. Flere af disse har vist sig at have betydelig lagringspotentiale.
Albert Sounits hvidvine vinificeres for hovedpartens vedkommende på franske egefade. Der anvendes forskellige fadleverandører, størrelser, toasting niveauer og aldre, alt afhængig af hvilken vin, der laves. Stilen over de seneste år har dog været at reducere andelen af nyt fad. Ved nedkøling af fadkældrene opnås en lang alkoholgæring, og kun druernes naturlige gær anvendes. Vinene lagres mellem 8 – 12 måneder på fad. Alle vinene gennemgår en malolaktisk gæring. Bundfaldet omrøres (bâtonnage) 1 – 2 gange om ugen - afhængig af behov - varierende fra årgang til årgang. Aftapning sker uden filtrering. For Albert Sounit er det vigtigt, at frugten dominerer og at vinen har en ”sprød” syre.
Pinot Noir sorteres ved sorteringsbord inden afstilkning og vinificering: Ca. 5 dages kold maceration ved 8-9 grader efterfulgt af gæring i temperaturregulerede ståltanke ved ca. 24 – 26 grader (ca. 7 dage) og efterfølgende maceration på 3 – 6 dage inden presning og omhældning på fad. Alle rødvinene lagres på fad i en kombination af nye og ældre fade, forskellige fadleverandører m.v. Aftapning uden filtrering. Stilen er her at lave vine med frugt, dybde, krydderier samt bløde tanniner.
Bæredygtige tiltag hos Albert Sounit
Bourgogne hører ikke til de letteste steder at dyrke økologisk vin, grundet klimaforholdene. Af samme grund er der mange producenter, der arbejder bæredygtigt og økologisk hele vejen igennem dyrkningscyklussen og fremstillingsprocessen, men en egentlig certificering ligger dem ikke mest på sinde.
Ikke desto mindre valgte Albert Sounit dog i 2023 at påbegynde certificeringsprocessen på egne marker og forventer om få år at kunne blive økologisk certificeret. Udover druerne fra egne marker, købes der druer fra ca. 12 ha baseret på langtidskontrakter med eksterne vinbønder. Markerne hos disse dyrkes for 80-90% vedkommende efter økologiske- eller bæredygtige principper.
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:
Miljøområder:
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certification
- Generelt at minimere carbon footprint
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Ligeløn
- Ligestilling mellem kønnene
- Anti-diskrimination af minoriteter
- Menneskerettigheder
Ledelsesstyring:
- Diversitet i ledelsen
- Fælles lønforhandlinger
- Etik- og antikorruption
- Leverandøraftaler
- Databeskyttelsespolitik
- Bæredygtighedsrapportering
- Ekstern forsikring
Information
5, place du Champ de Foire - 71150 Rully, Frankrig