Fransk hvidvin
Ingen kan kopiere fransk hvidvin. De særlige jordbundsforhold, det varierende klima og sollys, skaber nogle helt unikke hvidvine.
Fransk hvidvin
Ingen kan kopiere fransk hvidvin. De særlige jordbundsforhold, det varierende klima og sollys, skaber nogle helt unikke hvidvine.
Bestem selv et prisinterval
(25)
(18)
Sauvignon Blanc 2023
Karakterfuld, aromatisk, pivfrisk og sprød. Et fund til prisen og vores bedst sælgende hvidvin.
Før 109 kr.
Chablis - Chapelle aux Loups 2023
Slank og sprød hvidvin med kølig mineralitet og flotte noter af både citrus og grønne æbler. Klarer med bravour alle slags skaldyr, tapas mv.
Læs mereFør 299 kr.
Chardonnay 2023
Stilfuld, elegant Chardonnay i sprød Chablis-stil med livlig bouquet af grønne æbler, flot læskende syre og en let flintet mineralitet.
Læs mereFør 125 kr.
Sauvignon Blanc 2023
Été Sauvignon Blanc er en elegant og let fyldig hvidvin med smagsnoter af stikkelsbær og nyudsprungne hyldeblomster. En perfekt vin til mindeværdige aftener i godt selskab.
Læs mereFør 129 kr.
Val de Loire Sauvignon Blanc Tradition, Roc de l'Abbaye 2023
Harmonisk hvidvin med masser af frugt og fylde, der viser hvorfor Loire er blevet synonym med de lækreste Sauvignon Blanc-vine.
Læs mereFør 149 kr.
Chablis 2023
Læskende, slank Chardonnay med den umiskendelige kalkholdige mineralitet, som hvidvine fra det ikoniske område er så kendt for.
Læs mereFør 199 kr.
Chardonnay 2023
Forførende gylden Chardonnay fra Sydfrankrig fuld af charme. Flot bouquet af grønne æbler og en fløjlsblød fornemmelse på tungen.
Læs mereFør 119 kr.
Coteaux Bourguignons Blanc - Les Petites Pierres 2023
Elegant og sprød Bourgogne-vin med flotte citrusstrejf og forfriskende syre. Let og fyldig med den skønneste smag af æbler. En sand crowdpleaser, der er perfekt til fisk og skaldyr.
Læs mereFør 199 kr.
Pouilly-Fumé - Les Adelins 2023
Sprød og frisk hvidvin med alt hvad man forventer af en Pouilly-Fumé. Frugtig og mineralsk bouquet og en blød, mellemfyldig smag med et eksotisk præg.
Læs mereFør 259 kr.
Sancerre Blanc Tradition, Roc de l'Abbaye 2023
Ren og sprød, himmelsk og udtryksfuld. Her får du den karakteristiske mineralske, sprøde og friske stil, som hvidvinsentusiaster valfarter til regionen for at finde.
Læs mereFør 275 kr.
Pouilly-Fumé - Premier Millésimé 2022
Fænomenal Pouilly-Fumé fra øverste hylde med utrolig smagsrigdom. Velstruktureret, afbalanceret med flot fyldig krop, kompleks mineralitet og en dejlig vedvarende finish.
Læs mereFør 319 kr.
Saumur Blanc - Les Poyeux 2022
Syredrevet, mineralsk og kalket hvidvin med den fineste bløde Chenin Blanc-frugt fra Les Pouyex.
Før 335 kr.
Pouilly-Fumé - Fines Caillottes 2023
Smuk, fyldig og halvtør Pouilly-Fumé med toner af fersken, mango og abrikos. Elegant balance mellem frugtsyre og frugt.
Læs mereRully Blanc 1. Cru - La Pucelle 2022
Smuk, kompleks vin med god sprød syre og dejlige, lang eftersmag. Frugtrig med et mineralsk udtryk med et fint touch af hvide blomster og et snert af citrus i duften.
Læs mereChorey-les-Beaune Blanc 2022
Rank, elegant og mineralsk vin, der med en friskhed som et saftig Granny Smith-æble byder på en forfriskende smag og et pikant strejf af hasselnødder. Utrolig mødekommende vin.
Læs mereFør 429 kr.
Chenin Blanc, Domaine Roc de l'Abbaye 2023
Umiddelbar og imødekommende Chenin Blanc, der balancerer perfekt mellem gule frugter og fin mineralitet. Elegant hvidvin med blid, læskende frugtsyre.
Læs mereFør 129 kr.
Riesling - Schoelhammer - Grand Cru 2014
Unik enkeltmarksvin fra Grand Cru marken Schoelhammer. Dyb, intens, mineralsk og sprød vin med klassiske Riesling-noter.
Læs mereChablis 2022
Himmelsk Chablis i et klassisk udtryk. Her får du den populære Chablis stil med alle de kendte karaktertræk til en fantastisk pris.
Læs mereFør 219 kr.
Chardonnay 2022
Rank, frisk og ren koldklimavin med Chardonnay-fylde. Vinen er pakket med modne citrusfrugter, hvide blomster, gule æbler, passionsfrugt og fersken
Læs mereFør 259 kr.
Mâcon-Villages - Grange Magnien 2023
Frisk, let og sprød Mâcon med henrivende noter af citron, gule æbler med et subtilt tropisk-præg. En hvidvin, der gør sig glimrende i selskab med alt godt fra havet, men er også oplagt som det spontane glas uden mad.
Læs mereFrankrig er kendt for sin gastronomi og måske nok især sine rødvine. Men landets produktion af hvidvin er mindst lige så enestående og varieret. Især de kalkholdige jorde mod nord og den hårde flint længere mod syd og vest, giver fransk hvidvin dens karakteristiske smag. Kalken giver hvidvinen en mere feminin og kridtagtig smag, mens flinten tilfører en mineralsk og næsten krudtagtig tone. Det giver nogle smagsnuancer, der ikke kan genskabes andre steder i verden.
Fransk hvidvin domineres af druesorterne Chardonnay og Sauvignon Blanc. De dyrkes i mange af landets vindistrikter, hvor de indgår i både hvid- og rosévine. Men også druer som Pinot Blanc og Riesling, der er store i Alsace og Melon fra Loire-området spiller en væsentlig rolle i produktionen af fransk hvidvin.
Det franske hvidvinskompas
Ligesom med andre franske vine betyder dyrkningsstedet alt for de franske hvidvine. Undergrunden, jordbunden, solen og klimaet bidrager på hver deres måde til det resultat, vi kan nyde, når vi vælger en fransk hvidvin. Hvert distrikt har sine druer og sine kendetegn. Lad os tage en tur rundt i Frankrig og se nærmere på, hvad de forskellige vinområder gemmer på af god hvidvin.
Alsace – dedikeret til hvidvin
Du finder ikke noget vindistrikt i Frankrig, ja måske i hele verden, der er så dedikeret til hvidvin som Alsace. Det er samtidig en kendt og elsket feriedestination for mange danskere. Det bedste er, at den ikke ligger længere væk, end du kan køre selv.
Det er her, vi møder den ærketypiske franskmand med alpehue, stribet trøje og baguette under armen. Her er gæstfrihed, åbne arme og fransk landstemning med stor F. Det er også her, vi møder de hvidvine, som de fleste danskere kender så godt. I Alsace sælges de tit fra stalddøren og er oftest dyrket på Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris eller Gewürtztraminer.
Sidstnævnte drue har beholdt sit tyske navn, måske netop fordi Alsace har skiftet mellem fransk og tysk nationalitet fire gange inden for de seneste halvanden hundrede år. Det er muligvis også årsagen til, at vinene i Alsace navngives efter druesorten, hvor den i resten af Frankrig navngives efter oprindelsesstedet.
Den tyske indflydelse kan også spores i de madretter, der er typiske for regionen. Oftest serveres et miks af franske og tyske retter sammen eller tyske retter fortolkes på fransk. Således er den tyske surkål transformeret til choucroute og kogt på en god lokal hvidvin – oftest en Riesling – og tilsat enebær og kravefrø. En særlig variant kaldes choucroute garni og er en alt-i-en-gryde ret bestående af surkål, kartofler, en god lokal pølse, skinke eller saltet kød. Den smager perfekt sammen med en Riesling-vin.
Bourgogne med de fine Chardonnay-vine
Tager vi længere mod syd i den østlige del af Frankrig, kommer vi til Bourgogne. Lige som de fleste Bourgogne-rødvine er skabt på Pinot Noir, er de fleste hvidvine skabt på Chardonnay-druen. Smagen er dog en helt anden end de hvidvine skabt på Chardonnay-druen, du kan købe fra andre steder i verden. Det skyldes dels det særlige klima og de særlige jordbundsforhold og dels at Chardonnay-druen sjældent blandes med andre druer i de bedste af hvidvinene fra Bourgogne.
Her er distrikterne Chablis og Mâconnais mest kendt for deres hvidvine, mens de øvrige tre distrikter i Bourgogne kendes mest for deres rødvine. Undtagelsen er distriktet Côte d’Or, hvor der i den nordlige del (Côte de Nuits) udelukkende dyrkes den røde Pinot Noir-drue, mens den sydlige del (Côte de Beaune) både huser Pinot Noir og Chardonnay.
Netop Côte de Beaune byder på nogle af de bedste Grand Cru hvidvine i verden skabt på Chardonnay-druen. Dog er der generelt kun 3 gode høstår på et årti, hvorfor disse hvidvine også hører til nogle af de dyreste.
Loire mod nordvest er stærk på Sauvignon Blanc
Langs Loire-floden i den nordlige del af Vestfrankrig, finder vi nogle af de bedste hvidvine skabt på druerne Sauvignon Blanc, Chenin Blanc og Melon. Hele området er præget af folden og nærheden til Atlanterhavet. Det giver et tempereret og forholdsvis fugtigt kystklima, hvilket giver vinbønderne problemer med råd og meldug i områderne nærmest kysten. Jordbunden er af vulkansk oprindelse inde i landet, mens de mere kystnære dele af området ligger på gammel, kalkholdig havbund.
Sauvignon Blanc er den oprindelige drue i området. Den bruges i hvidvine fra Sancerre og Pouilly-Fumé, samt Menetou-Salon, Reuilly og Quincy. Derudover brygges der masser af hvide hverdagsvine på Sauvignon Blanc, specielt i den midterste del af Loire-området. De lagres og modnes på ståltanke, der gør det nemmere at producere dem i store mængder.
Et af de producenter i Loire-dalen, der primært anvender Sauvignon Blanc til sine hvidvine, er Henri Bourgeois. Han har vine fra stort set alle dele af dalen. F.eks. Pouilly-Fumé, der ligger ved Loire-flodens østlige bred. Her viser Sauvignon Blanc sig fra sin mere feminine side, mens den i vinområdet Sancerre er mere sprød og tør.
Sauvignon Blanc er god til østers, skaldyr og mager fisk og går også godt til gedeost og fjerkræ. Sauvignon Blanc-vine er også særdeles velegnede til det nye nordiske køkken.
Melon eller Melon de Bourgogne er den eneste drue, der indgår i de kendte Muscadet-vine. De kommer fra området lige syd for Nantes, næsten helt ude ved Atlanterhavskysten. Det er lette hvidvine med en mild citrussmag og et strejf af salt. De bedste giver en nærmest fløjlsagtig fornemmelse i munden, mens de lidt dårligere Muscadet-vine virker mere vandede og intetsigende.
Muscadet-vine er perfekte til Østers og går også godt sammen med andre skaldyrs- og fiskeretter. Også Sushi og mad med citrus får et ekstra løft serveret med en god Muscadet-vin. Det samme gælder mange retter fra det nye nordiske køkken.