Henri Bourgeois Sancerre - Le Cotelin 2018
Stor enkelmarks Sancerre med flot mineralsk spændkraft, subtile fadtoner og en kompleks vedvarende eftersmag.
Læs mereStor enkelmarks Sancerre med flot mineralsk spændkraft, subtile fadtoner og en kompleks vedvarende eftersmag.
Læs mereStikkelsbær
Honning
Grapefrugt
Fersken
Passionsfrugt
Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Sancerre - Le Cotelin er en ud af i alt tre forskellige parcelvine fra Henri Bourgeois, der skal demonstrere jordbundsforholdenes betydning for den færdige vin. Le Cotelin er dyrket på den 1,23 ha store mark af samme navn, beliggende i den nordvestlige den af appellationen. Jordbunden her består af den kalkrige mergeltype Kimmerige – den samme typer der findes i Chablis. Vinstokkene på Le Cotelin blev plantet helt tilbage i 1989.
Med stor omhu og præcision bliver druerne håndhøstet og presset blidt ved ankomsten til vingården. Mosten hviler efterfølgende ved lave temperaturer i fem dage, inden den alkoholiske gæring igangsættes, og vedvarer i fire uger. 60% af mosten gærer i rustfriståltanke, og 40% i 600 liter egefade. Herefter lagrer den færdiggærede vin i cirka otte måneder inden sammenstikningen, der efterfølges af 12 måneders flaskelagring inden frigivelse.
Sancerre - Le Cotelin har en sart gylden farve, og duften byder velkommen med noter af citrontærte, stikkelsbær, kaprifolie og kamille. I munden fremstår vinens koncentration og kompleksitet klart og tydeligt. Elementerne fra duften går igen, holdt oppe af en forfriskende og vedvarende mineralitet, der følges til dørs af let ristede noter, som minder en om opholdet på fad. Frugten spiller dog førsteviolin fra start til slut, hvor fad og mineralitet lægger en fin, underliggende klangbund. Sancerre Le Cotelin er i alle henseender stor vin, med et drikkevindue på minimum ti år fra høsttidspunktet.