Esporão Vinho Verde 2022
Ultrafrisk, liflig og aromatisk hvidvin med smæk på aromaerne af eksotiske frugter som melon, nektarin, papaya og et pift af lime. Utrolig ren frugt i smagen.
Læs mereUltrafrisk, liflig og aromatisk hvidvin med smæk på aromaerne af eksotiske frugter som melon, nektarin, papaya og et pift af lime. Utrolig ren frugt i smagen.
Læs mereGrapefrugt
Lime
Citrusblomst
Æble
Pære
Citronskal
Honning
Honningmelon
Fersken
Nektariner
Mango
Beskrivelse
Bico Amarelo
Denne Vinho Verde er lavet på tre forskellige druesorter; Alvarinho, Trajadura og Avesso. Måske siger navnene dig ikke så meget, men disse sorter har været dyrket i regionen i århundreder og passer perfekt til klima og jordbund. Druerne til Bico Amarelo bliver høstet med håndkraft, og herefter presses de hele klaser forsigtigt. Det er en metode, som giver blødere tanniner og færre harske grønne toner. Mosten køles nu ned i 48 timer, inden gæringen sættes i gang. Når gæringen efter 12-15 dage er overstået, får mosten lov til at hvile sig 4-6 måneder sammen med bærmen (druekerner, frugtkød, stilke, skalrester og de døde gærceller), inden vinen tappes på flaske.
Smagenoter
Bico Amarelo er lys gul med grønne toner i kanten af glasset. Allerede, når du skænker vinen, fornemmes de liflige aromaer af eksotiske frugter som melon, nektarin, papaya og et pift af lime. Utrolig ren frugt i smagen. Vinen er tør, men den føles slet ikke snerpende, tværtimod. Selv om Bico Amarelo er oplagt som hyggevin, så klarer den med lethed både salater med kylling/fisk, vegetarretter, stærke chiliretter, mager fisk og skaldyr.
Vinho Verde
Fra det frodige og grønne nordvestligste hjørne af Portugal, nærmere bestemt regionen Minho [min-jo] kommer vintypen Vinho Verde. Oversat betyder ordet "grøn vin", men navnet referer egentlig ikke til vinens farve i glasset.
Lang historie, kort: Vintypen kommer oprindeligt fra de gode gamle dage, hvor vinen blev dyrket i pergola-opbindinger, så der kunne dyrkes andre afgrøder under de vildtgroende planter i skyggen fra vinbladene. Hængende højt over jorden og uden varme fra jorden, var druerne derfor stadig grønne og delvist umodne, når de blev høstet. Det gav ofte en barsk og rå syre i vinen, som ikke altid var lige charmerende. Druernes lave sukkerindhold var også ensbetydende med lav alkoholproducent, ofte under 10%. I dag er der langt større omhyggelighed i både mark og vineri, og kombineret med det senere høsttidspunkt giver det en langt bedre kvalitet af de perfekt modne druer.
Et andet kendetegn for Vinho Verde er de ofte svagt perlende varianter. Den oprindelige metode består i, at vinen, knap færdig efter den første gæring, tappes på flaske. Andengæringen foregår således i flasken, hvorved den sidste rest af kulsyre dermed forbliver i vinen. Det mest almindelige i dag er, at vinen får lov til at gære helt ud, før der evt. tilsættes kulsyre. Faktisk begynder flere og flere vinbønder helt at undgå de små perler i vinen, som de mener "forstyrrer" smagsindtrykket.
En sidste årsag til vinenes friske karakter er de kolde vinde fra Atlanterhavet, som samtidig giver markerne i de bløde bjerge op mod 1200 mm regn årligt (til sammenligning får vi 700-800 mm. i Danmark). Så selv om den iberiske sommer kan være ulidelig varm, så giver kombinationen af klima, druer, dyrkning og produktionsmetoder ultrafriske og rene frugtdrevne vine. Alt i alt fremstår vinene i dag langt mere indbydende og seriøse, hvilket har givet Vinho Verde et velfortjent comeback.
Esporão
I hjertet af Alentejo-regionen ligger denne vidunderlige vingård; et område, som er begunstiget af hede solskinstimer i kombination med kølige Atlanterhavsbriser og i særdeleshed den vulkanske jordbund. Esporão koncentrerer sig udelukkende om at producere kvalitetsvine, til hverdagsbrug såvel som til særlige lejligheder, og har gjort sig bemærket ved at være et af de mest moderne vinerier i Europa. Esporão startede hele begrebet "vinturisme" i Portugal og har desuden udmærket sig ved at være "first movers" inden for økologisk vinproduktion.
Omsorg og nænsomhed for natur og miljø er fundamentet for alt arbejdet med vin hos Esporão. Med sin succes og karakterstærke ideologi er Esporão to gange inden for en kortere årrække valgt som "Company of the Year" for hele Portugal. Og så bliver Esporão kaldt for "Alentejos Mouton-Rothschild" med henvisning til de smukke, kunstneriske etiketter. Esporãos vinfilosofi bekender sig til at producere autentiske og spændende vine dedikeret til vinentusiaster verden over.