Domaine de Montbourgeau En Banode 2021
En Banode er en af de mest magiske og mest eftertragtede oxidative vine fra Jura. Dette er moden Puligny-Montrachet, der møder Vin Jaune.
Læs mereEn Banode er en af de mest magiske og mest eftertragtede oxidative vine fra Jura. Dette er moden Puligny-Montrachet, der møder Vin Jaune.
Læs mere

Æble

Smør

Ananas

Vanilje

Stjernefrugt

Hasselnød

Valnød

Citronskal

Hvid peber
Beskrivelse
En Banode er en af de mest magiske og mest eftertragtede oxidative vine fra Jura. Det er virkelig en vin, der viser hvor elegante vine, man kan lave fra det kølige og mineralrige terroir i den lille appellation L’Etoile. Jean Gros plantede denne parcel i 1970 med 50 % Chardonnay og 50 % Savagnin og vinen har altid været lavet som et ’field-blend’ af de druer. Vinen er dyrket økologisk, gæret ved den naturlige gær som altid på Montbourgeau og efterfølgende er vinen lagret 30-36 måneder i en blanding af små og store gamle fade uden at fadene bliver toppet op. Efterfølgende blandes vinen og den lagres yderligere i nogle måneder, før den tappes på flaske og frigives. Dette er moden Puligny-Montrachet, der møder Vin Jaune. Vinen byder på en utrolig kompleks aroma pakket med tørrede blomster, saltede mandler, brunet smør, syltede citroner, svampe og orientalske krydderier. På tungen er man ikke i tvivl om at dette er en oxidativ vin, men den har en utrolig mineralitet, syre og friskhed, der gør vinen elegant og kompleks. En fantastisk vin til stort set alt på ostebordet, men selvfølgelig især den lokale comté ost. Prøv den også til retter baseret på en intens bouillon eller til kylling med morkler og evt. en sauce baseret på samme vin. Vinen kan gemmes op til 25 år fra høståret og en åben flaske holder sig frisk i to-tre uger efter den er åbnet.
"The very expressive 2017 L'Etoile En Banode is a 50/50 blend of Chardonnay and Savagnin from a vineyard planted with the two varietals by Jean Gros in 1970. The wine is powerful but delicate and fluid; there's something feminine in the traditional wines from Montbourgeau. This has a strong influence from the flor yeasts, with notes of curry and morel mushrooms, and a strong salinity and minerality." – Luis Gutiérrez, The Wine Advocate
