Château De Fesles Bonnezeaux - 50 cl. 2014
Frankrig
Loire
Vanedannende vin, med et nærmest eksplosive eksotiske udtryk og mange, lange komplekse lag. En sand meditationsvin, men den favner naturligvis også salte, søde og fede madmæssige modspil.
Læs mereVanedannende vin, med et nærmest eksplosive eksotiske udtryk og mange, lange komplekse lag. En sand meditationsvin, men den favner naturligvis også salte, søde og fede madmæssige modspil.
Læs mere
379
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Chokolade
Dessert
Foie Gras
Ost
Smagsnoter
Æble
Pære
Honning
Kamille
Kvæde
Druer
Chenin Blanc
Beskrivelse
Den vestlige del af Anjou er hjemsted for nogle af verdens bedste søde vine, hvis du skulle være i tvivl. Med navne som Coteaux du Layon og Bonnezeaux demonstrerer Chenin Blanc-druen her, at den egner sig lige glimrende til tørre som til søde vine.
Château de Fesles Bonnezeaux er kronen på værket og husets ubestridte ikon-vin. Robert Parkers analogi, der drager paralleller med verdens vel nok mest berømte ædelsøde vin, Château d’Yquem, er bestemt ikke grebet ud af luften. Umiddelbart er der blot berømmelsen til forskel – og prisen, ved nærmere eftertanke.
Det er en fristende forenkling og sige, at Bonnezeaux er ”mere af det hele”, sammenholdt med Coteaux du Layon. Men det vil bestemt ikke være forkert. Høsten sker selvsagt ved håndkraft i minimum tre ombæringer, for at sikre perfekt modheden og botrytis-inficering af druerne. Efter en traditionel vinifikation og et cirka 18 måneder langt ophold på 400 liter ege- og akacietræsfade, flaskes vinen med udsigt til et alenlangt liv. 30 år i gemmerne burde ikke volde problemer. Selve vinen er en tyktflydende, guddommelig nektar, som enhver vinelsker bør unde sig selv at smage mindst en gang. Men pas på. Den er stærkt vanedannende, med sit nærmest eksplosive eksotiske udtryk og mange, lange komplekse lag. Château de Fesles Bonnezeaux er en sand meditationsvin, men den favner naturligvis også salte, søde og fede madmæssige modspil.
Læs hele beskrivelsen
Produceret af Château de Fesles
Château de Fesles i Anjou er i en kategori helt for sig selv. Berømmelsen, der rækker langt ud over Frankrigs grænser, skyldes primært deres imponerende, ædelsøde Bonnezeaux, der af selveste Robert Parker er blevet kaldt Loiredalens Yquem. Château de Fesles er dog andet og mere end ædelsøde vine. Château de Fesles ligger i Thouarcé, 30 km syd for Angers og 300 km sydvest for Paris, og er opført på det tredje højeste punkt i Loiredalen. Produktionen af Bonnezeaux kan spores helt tilbage til 1055, hvor fremstillingen blev varetaget af munken Gué de Berge. Alle Château de Fesles vine er i dag økologisk dyrkede, om end de ikke er certificeret som sådan. Vinstokkenes gennemsnitsalder ligger omkring 50 år. Høsten foregår manuelt, med en streng selektering, og stort set alle vine fra Château de Fesles lagres i kortere eller længere tid i egefade.
I Loire fremstilles næsten alle typer af vine både tørre og søde hvidvine, rosé samt rødvine. De mest kendte vine er Sancerre og Pouilly-Fumé som er lavet på Sauvignon Blanc og kendt for deres høje syre, store mineralitet og frisk frugt. Det er også i Loire at Vouvray, lavet på Chenin Blanc - som kan gå fra at være store aromatiske hvidvine til de mere søde og nærmest dessertagtige vine, kommer fra. Derudover bliver der også fremstillet nogle fantastiske rødvine primært på Cabernet Franc, Gamay og en lille smule på Pinot Noir.