Cava
Cava er perlende vine fra Spanien, som kan drikkes både til hverdag og fest. Druerne Macabeo, Xarel-lo og Parellada går hånd i hånd og skaber en symfoni af friskhed og kompleksitet.
Cava forkæler ofte ganen med typiske noter af grønne æbler, citrusfrugter og en subtil brioche tone, takket være den længevarende flaskegæring.
Med en flaske cava fra Kjær & Sommerfeldt, er du altid sikker på, at den er nøje udvalgt og kvaliteten er i top.
Cava
Cava er perlende vine fra Spanien, som kan drikkes både til hverdag og fest. Druerne Macabeo, Xarel-lo og Parellada går hånd i hånd og skaber en symfoni af friskhed og kompleksitet.
Cava forkæler ofte ganen med typiske noter af grønne æbler, citrusfrugter og en subtil brioche tone, takket være den længevarende flaskegæring.
Med en flaske cava fra Kjær & Sommerfeldt, er du altid sikker på, at den er nøje udvalgt og kvaliteten er i top.
Bestem selv et prisinterval
(1)
(0)
Cava - Brut
Livlig og tør med fine små bobler. En charmerende smagsoplevelse, der præsenterer sig med god fylde, smagsrigdom og finesse.
Læs mereFør 119 kr.
Anna de Codorníu - Blanc de Noirs - Cava Brut Reserva
Elegant Cava lavet udelukkende på Pinot Noir. Flot strågul farve, dejlig frugtrig bouquet med brombær og solbær og en god fylde.
Læs mereCastell De Fades Organic - Cava Brut Rose
Indbydende, frugtrig og herlig frisk. Denne lyserøde skønhed fra Spanien er frisk, blød og harmonisk med fine og små bobler og syren giver vinen en herlig frisk og mundrensende eftersmag.
Læs mereCastell De Fades Organic - Cava Brut Nature
Elegant, perlende og perfekt balanceret. Brut Nature kan fungere eminent både som aperitif eller til lette retter.
Læs mereCava Semi Seco - Ecologica
Økologisk Cava Semi Seco med fyldig halvsød smag af citrusfrugter, frugtbouquet af Granny Smith-æbler, lime og mandler og en dejlig mousse.
Læs mereCastell De Fades Organic - Cava Semi Secco
Forfriskende, sødmefuld og lige til at nyde. Fremragende vin med flot balance mellem den fine frugt og sødmen. Boblerne er fine og små.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva - 20 cl.
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva - Halvflaske
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mereCava Brut - Ecologica
Cava som cava skal være, enormt frisk, frugtig og sprudlende, men denne har lidt ekstra raffinement af lidt cremet, blød ”mouthfeel”. Ideel til aperitif, fest og terrasse, men også en oplagt match til lettere anretninger.
Læs mereChardonnay/Xarello - Cava Brut Nature
Super lækker og veloplagt tør Cava med flot frugtsmag af fersken og citrus og fine bobler. Smagen er til den cremede side pga. det store indhold af Chardonnay.
Læs merePinot Noir - Cava Brut Rosé Reserve
En elegant laksefarvet Cava med dejlige perler. Bouquet af friskplukkede modne sommerfrugter med en blød og frisk smag af lidt citrusagtig karakter.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mere100 Años Centenario
Aromatisk, let sødlig vin. Vinen har en typisk frisk Moscato-bouquet og den fine balance imellem frugt, sødme og de lette bobler, giver vinen en behagelig friskhed.
Læs mereHvad er Cava?
Cava’en blev til som resultatet af en af Don José Raventós mange salgsrejser rundt i Europa i slutningen af 1850’erne og starten af 1860’erne. Her solgte han de rød- og hvidvine, som hans vinfirma – der på spansk hedder en bodega – Codorniu havde produceret siden 1551.
På en af rejserne omkring 1870 kom han igennem franske Champagne. Her blev han stærkt fascineret af den lokale boblende vin. Den måtte de også kunne producere i Spanien, tænkte han. Så derfor importerede han noget produktionsudstyr fra Frankrig og gik i gang med at udtænke en kombination af tre lokale grønne druesorter – og resultatet må have været spot-on, for det er de samme tre druesorter, der anvendes i de fleste cava-vine, som produceres i Spanien den dag i dag.
Hovedparten af Cava produceres i Penedés
Hovedparten af al cava produceres i dag i det spanske vindistrikt Penedés, der ligger i Catalonien lige vest for Barcelona. Her hørte Don José Raventós vinfirma Codorniu hjemme og gør det stadig i dag. De eksisterer i bedste velgående og hos Kjær & Sommerfeldt er vi derfor ekstra stolte af, at have et tæt samarbejde med det gamle vinhus, så vi som kan tilbyde ”den oprindelige” cava til vores kunder.
Men Don José Raventós holdt ikke på sin viden om, hvordan den mousserende vin blev produceret. Op gennem 1870’erne mødtes hans familie med andre lokale vinfamilier efter højmessen om søndagen og udvekslede erfaringer om deres vine. Her vakte cava’en stor opsigt og familierne gjorde det til en fælles mission at konvertere hele den lokale vinproduktion til cava-vine. Så snart begyndte også de andre vinhuse i Penedés-distriktet at producere den mousserende vin.
Faktisk hed cava ikke cava til at starte med. Det blev introduceret under navne som ”champán” eller ”xampany”. Men da vinen efter producenternes mening alligevel var meget anderledes end champagne, gav de den sit nuværende navn, som på catalansk betyder ”hule” eller ”kælder”.
Selv om 90 % af al cava i dag stadig produceres i Penedés, produceres den mousserende vin også i andre af de nordlige spanske vindistrikter, bl.a. i Rioja-distriktet som ligger lidt mere mod nordvest lige syd for Bilbao.
Cava produceres efter den traditionelle metode
Alle spanske mousserende vine som kan kalde sig cava, er produceret efter den såkaldte traditionelle metode. Her foregår andengæringen på flasken. Det er den, som giver boblerne i vinen.
Der findes dog også andre pelrende spanske vine, der er produceret efter tankmetoden – altså hvor både basisvinen produceres og andengæringen foregår på tankanlæg. Disse vine kan dog ikke kaldes for cava, men sælges under andre navne – primært lokalt i Spanien.
Druerne i Cava
Ifølge de spanske regler for cava-produktion, kan den produceres af et hvilket som helst miks af syv bestemte druesorter. De mest almindelige druer er de oprindelige tre, nemlig Parellada, Xarel-lo og Macabeo, der alle er lokale spanske grønne druesorter. Men også Chardonnay bruges ofte. Den siges af give cava’en mere finesse. Derudover bruges også Pinot Noir, den grønne Subirat, og den lokale blå og meget syreholdige Trepat-drue.
Så i modsætning til champagne, er de fleste af druesorterne i cava grønne. I øvrigt er kun lidt under 5 procent af de producerede cava’er rosé. Her eksporteres stort set hele produktionen. De rosé cava’er er kendt for at give nogle virkelig gode smagsoplevelser og for at være mere fyldige i smagen end de hvide cava’er. Det gør dem særligt eftertragtede.
Årgangs-cava, Reserva og Gran Reserva
På samme måde som champagne, produceres det meste cava ved at blande flere årgange af basisvin sammen. Men det er også muligt at få årgangs-cava’er, hvor alle vinene er fra samme års høst.
Derudover kan du købe Reserva og Gran Reserva cava. Den første betegnelse bruges om vine, der har lagret i minimum 15 måneder, mens Gran Reserva benyttes om vine, som har lagret i mindst 30 måneder. Til sammenligning lagres ”almindelig” cava i 9 måneder.
Hvor tør eller sød er en cava?
Cava produceres efter samme ”sødmeskala” som champagne og lige som denne, er den halvtørre Brut-variant den mest populære. Også den meget tørre Extra Brut og Brut Naturel er populær, mens de sødere varianter Seco, Semiseco og Dulce ikke er så almindelige.
Cava og spansk livsstil
Som sagt er cava’en en hverdagsvin i dens hjemland. Her går den til stort set alle former for mad og er også populær til en hyggestund på terrassen eller når vennerne mødes. En søndagstur i det grønne med picnic-kurven fuldendes også gerne med en flaske cava i kurven.
Den lækre mousserende spanske vin har også fundet indpas til forskellige sociale begivenheder, som f.eks. dåben. Her er det almindeligt, at dåbsbarnet får sutten dyppet i cava – og tit får sutten fra andre babyer og småbørn også samme behandling.
Find din cava hos Kjær & Sommerfeldt
Hos Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af cava-vine. Udover det vinhus som ”opfandt” cava’en, har vi også et tæt samarbejde med spanske Raimat. De blev skabt i 1914 af Manuel Raventós fra netop Codorniu, efter han havde overladt tøjlerne i Codorniu til sin ældste søn. I dag er de kendt for deres bæredygtige vindyrkning og er stærke på netop cava-vine.
Derudover har vi masser af cava’er fra andre spanske vinproducenter, også fra Rioja-distriktet, som er den næststørste producent af cava’er i Spanien – om end cava-produktionen er beskeden her sammenlignet med Penedés-distriktet.
Så rul op til toppen af siden og gå på opdagelse i de mange spændende og forførende vine i vores sortiment. Du finder med garanti også en, der falder i dig smag. God jagt!