Bestem selv et prisinterval
(5)
(8)
Cuvée Grand Cru Bouzy Classique
Fremragende Grand Cru Champagne af sjældent-set kvalitet til prisen. Champagne Plener skaber udsøgte bobler fra marker omkring byen Bouzy i Montagne Des Reims.
Læs mereFør 425 kr.
Champagne - Esprit Nature - G
Sofistikeret Champagne med en fin, tilstedeværende mousse, og et fyldigt udtryk domineret af røde bær og tørrede abrikoser. Flot strukturgivende mineralitet, der løfter helhedsoplevelsen.
Læs mereCrémant de Bourgogne - Brut 2022
Forrygende Crémant med et væld af pirrende bobler, der smyger sig flot i glasset. Vinen byder på forfriskende citrusnoter i bouqueten og en delikat, frisk, ren og præcis smag.
Læs mereFør 159 kr.
Champagne - Fût de Chêne - MV18 - Grand Cru MV
Henri Girauds mesterlige MV har reminiscenser mod de allerstørste Champagner. Der er sarte oxidative undertoner, og en lidt mere udtalt citrussyre.
Læs mereChampagne - Echo
Friskhed, mineralitet og udsøgt smag. Echo har alt hvad hjertet ønsker i en god Champagne. En moderne, smagfuld og syngende ren smagsoplevelse.
Læs mereFør 399 kr.
Champagne - Palmes d'Or 2008
En Champagne der vil sende den mest kritiske Champagne-nyder ud i ren ekstase. Lavet af 8 Grand Crus - ren, præcis, klokkeklar og ekstravagant.
Læs mereChampagne - Coeur du Cuvée - Vieilles Vigne - Les Evalons
Enkeltmarks-Champagnen Coeur de Cuvée er som en rigtig god flaske Bourgogne: generøs, kompleks og elegant. Smagen bliver ved og ved.
Læs mereFør 469 kr.
Fleury Pere & Fils, Rosé de Saignée Brut
Rosé de Saignée fra en af økologiske og biodynamiske pionerer i Champagne.
Caprice - Blanc de Blancs Brut
Aromatisk, frugtrig og liflig med en livlig mousse. I smagen er den blød og afrundet med god fylde og nerve.
Før 155 kr.
Champagne - Tradition - Demi-Sec
Klassisk Demi-Sec med stor præcision, renhed og en lettere frugtsødme – skabt af en af pionererne inden for biodynamik.
Læs mereCrémant de Bourgogne - Blanc de Noirs Brut
Super charmerende, harmonisk Crémant med masser af friskhed, frugtsødme og en fin og vedvarende mousse lavet på Pinot Noir-druer.
Læs merePet Nat 2023
Fremragende Pet Nat fra en Beaujolais nye stjerner – Domaine Chasselay.
Crémant de Bourgogne - Prestige Brut
Elegant og fuld af forførende friskhed, fine frugtnoter og sprød syre. En Crémant med en utrolig fin og vedvarende mousse.
Læs mereChampagne 2013
Denne årgangschampagne er uden tvivl den mest berømte af alle Cuvée de Prestige. Denne eksklusive vin er huset Möet & Chandons flagskib og fremstilles i dag - afhængig af årgangen - på 60% Chardonnay-druer og 40% Pinot Noir-druer.
Læs mereCrémant de Bourgogne - Brut Rosé 2019
Forfriskende, tør Crémant Rosé med en vifte af nyplukkede skovhindbær og fine perlende bobler. En strålende eksponent for den lyserøde bølge inden for mousserende vin.
Læs mereFør 169 kr.
Champagne - Réserve Exclusive - Brut
Super elegant og lækker Champagne med klassiske Champagne-noter af toast, sprøde, grønne æbler og citrus.
Caprice de Lune - Rosé
Elegant og dejlig frugtagtig mousserende rosévin med en let behagelig sødme. Smagen er frisk og sprød med noter af jordbær og kirsebær.
Læs mereChampagne - Grand Siecle P.26
Som indbegrebet af Champagne indeholder Grand Siécle kun druer af den fineste slags og fra de bedste høster; år som er blevet udnævnt til vintages af Laurent-Perrier.
Læs mereChampagne - Réserve - Extra Brut - Magnum
Thierry Fourniers visitkort, der viser stilen for huset og som består af druer fra alle deres 45 parceller i Marne-dalen og Côte de Blancs.
Læs mereCrémant de Jura
Fremragende Crémant fra den fremadstormende nye stjerne – Fumey-Chatelain i Arbois.
Før 275 kr.
Mousserende vin er fællesbetegnelsen for vin, der indeholder kulsyre. Mest kendt er Champagne fra regionen af samme navn i det nordøstlige Frankrig. Det er de eneste mousserende vine, der må kaldes det, men lignende vine fremstilles i næsten alle vinproducerende lande under mange andre navne.
Bobler var et mysterium indtil munk fandt forklaringen
Den kulsyreholdige vin har ifølge historiske kilder eksisteret lige så længe, der er blevet produceret vin. Allerede de gamle grækere omtalte boblerne. Men deres oprindelse kunne grækerne ikke gennemskue. Så de blev tilskrevet alt lige fra månens påvirkning af de lagrede flasker og til onde ånder.
Det var faktisk fordi benediktinermunken Dom Pérignon, i det 16. århundrede fik til opgave at fjerne boblerne, at han fandt ud af, hvad der forårsagede den særlige effekt. Hans undersøgelser fandt frem til, at boblerne opstår, fordi der foregår en ekstra gæring, efter vinen er kommet på flaske. Desværre fik trykket fra kulsyren datidens flasker til at eksplodere. Men ved at øge tykkelsen på flaskerne og bruge en særlig korkprop, der var fæstnet med hampetråde vædet i olie, kunne han bevare den boblende effekt i vinen, uden at flasken eksploderede.
Det gjorde det muligt at opbevare de boblende vine på en mere sikker måde. Men der skulle gå over 100 år efter hans død, før det blev den mest udbredte måde at producere boblende vin på.
Sådan fremstilles bobler
Bobler kan fremstilles på tre forskellige måder:
- Den oprindelige
- Tankmetoden
- Sodavandsmetoden.
Ved den oprindelige ”metode traditionelle” opstår den boblende effekt ved, at der tilsættes en mere sukkerholdig vin – en ”dosage” som oftest er en likør – til en allerede færdiggæret vin. Sukkeret fra dosagen gæres så under tryk på de enkelte flasker og skaber derved den kulsyre, der skaber boblerne. Undervejs drejes flaskerne en ottendedel omgang hver dag, mens de langsomt rejses op. Til sidst fjernes de døde gærceller fra flaskerne ved at fryse vinen, tage proppen af og fjerne gærcellerne.
Alt i alt en meget omstændelig og arbejdskrævende proces, hvorfor mange vine med bobler i dag fremstilles ved, at andengæringen foregår på ståltanke. Gæringen initieres fortsat med en dosage og foregår under tryk i tanken. Først når vinen er færdiggæret, hældes den på flaske.
Visse billigere vine med bobler fremstilles på samme måde som sodavand. Her tilføres kulsyren til vinen, når den er tappet på flaske. Det giver en boblende vin, der hurtigere bliver doven, end hvis den var produceret efter en af de to andre metoder.
Derfor kommer der bobler i glasset
De mange bobler, som opstår, når du hælder den perlende drik i glasset, skyldes urenheder på glassets overflade. Derfor holder boblerne som regel op efter kort tid, og de efterfølgende glas bobler mindre end det første.
Det har fået nogle glasproducenter til at ridse et lille hak i vinglassets bund, for at den boblende vin kan blive ved med at sende sine fine guirlander af bobler op mod overfladen lige til den sidste tår af glasset er taget.
Det boblende vinkompas
Du snyder dig selv, hvis du ikke går på opdagelse i nogle af alle de mange boblende vine, der findes verden rundt. Hvert eneste vinproducerende land har deres eget bud på en vin med bobler, og i enkelte lande er der flere forskellige typer at vælge imellem.
Den mest kendte boblende vin kommer fra vindistriktet af samme navn i det nordøstlige Frankrig. Her dyrkes der primært tre forskellige druesorter, nemlig de to blå sorter Pinot Noir og Pinot Meunier, samt den grønne Chardonnay-drue, der alle tre anvendes til produktionen af den boblende vin. Den helt særlige jordbund i området giver druerne deres helt unikke karakter.
Crémant – andre franske mousserende vine
I andre af regionerne i samme område af Frankrig kalder de deres boblende vine for enten Mousseux eller Crémant, og af den sidstnævnte kategori kommer nogle af de bedste fra Loire, Alsace og Bourgogne. Vi kalder dem populært for Champagne uden den høje pris, og både farve, bobler og smag er helt i top. De passer sig godt som aperitif, som velkomstdrink og til dessert. Visse af denne type vin med bobler er også ideelle til asiatisk mad, oste, sushi, skaldyr, lyst fjerkræ og retter med mager fisk.
Spumante – italienske mousserende vine
I Italien er fællesbetegnelsen for deres boblende vine ”Spumante”. Vælger du en Prosecco, som falder ind under fællesbetegnelsen, får du en dejlig, letdrikkelig og meget appetitvækkende boblende vin, der har en antydning af naturlig sødme fra druerne. Den er blandt andet velegnet til mager fisk og skaldyr og velkomstdrink. Det er muligt at finde forskellige søde bobler i Italien. Der er fx Moscato d'Asti bobler fra provinsen Asti.
Du kan også få dyrere og mere prestigefyldte boblende vine fra støvlelandet under navnet Franciacorta. De kommer fra Norditalien og har en særlig friskhed, elegance og finesse, der gør dem velegnet til alt lige fra velkomstdrink over sushi, fed fisk og skaldyr og til at akkompagnere retter fra det nordiske køkken.
Endelig kan du få en række boblende italienske vine, der slet og ret hedder Spumante. De kommer fra vindistrikter over hele landet.
Cava – spanske bobler
I Spanien kalder de deres boblende vine for Cava. De fås produceret enten efter den traditionelle metode eller med andengæring på tanke. De er meget populære herhjemme, ikke mindst på grund af prisen. Hos Kjær og Sommerfeldt har vi således eksempelvis rigtig gode og meget flotte Cavaer fra Catalonien.
Denne type boblende vin går godt som velkomstdrink og til fiske- og skaldyrsretter. Den er ligeledes et populært valg til at skåle nytåret ind med.
Bobler fra den nye verden
Også fra USA finder du gode boblende vine produceret efter både den traditionelle metode eller med andengæring på tank.
Flere af de amerikanske vindistrikter (AVA’er) byder på gode boblende vine. Nogle af de allerbedste af slagsen kommer fra den amerikanske vestkyst, hvor der er optimale forhold for nogle af de bedste druer til produktion af boblende vin. Så herfra får du boblende vine, hvor den væsentligste forskel fra de ægte champagner er de unikke jordbundsforhold, der kun findes i det franske vindistrikt. Udover det er lighederne store.
Boblende vine hos Kjær & Sommerfeldt
Efter denne tur til de førende boblende vine verden rundt, er det nu op til dig, hvilken type du foretrækker. Er du til de boblende franske dråber eller måske de spanske, italienske eller oversøiske bobler, der byder på nyfortolkninger baseret på andre druer eller på de traditionelle druer, der igennem århundreder er brugt til at skabe de skønne, boblende vine?