Historiens vingesus på Gammel Mønt

Kig op, når du besøger vinhandlen på Gammel Mønt. Butikken rummer nemlig mange fine små detaljer, der fortæller historien om Københavns vinhandel gennem flere århundreder.

Sidsel Andersen, vinformidler

Fra Lorentz Petersens vejrhane til glasruden fra Carl Permin og Stausholms buste bærer adressen spor af de mange vinhandlere, der gennem tiden er blevet en del af Kjær & Sommerfeldt i tiden, hvor vinhandlen var under koncerneje.

Hofvinhandlen Lorentz Petersen blev grundlagt i 1788 og voksede sig til en af byens største. I 1973 blev den en del af Kjær & Sommerfeldt – en lidt speciel fusion, hvor det lille firma købte og dermed opslugte det store. På daværende tidspunkt var Lorentz Petersens Vinhandel cirka tre gange så stor som Kjær & Sommerfeldt, men på trods af dette overlevede Kjær & Sommerfeldt med identiteten i behold.

Fem år senere, i 1978, blev både Carl Permins Vinhandel (grundlagt 1795) og Christian Stausholm Vinhandel (grundlagt 1798 og kongelig hofleverandør fra 1906) en del af Kjær & Sommerfeldt.

VEJRHANEN

Vejrhane fra Lorentz Petersens Vinhandel i Store Kongensgade. Den senere direktør for Kjær & Sommerfeldt, Ole-Jørgen Larsen, tog den ned fra ejendommens skorsten i 1959. Vejrhanen hænger i dag i underbutikken på Gammel Mønt.

GLASMOSAIK

Den flotte glasrude, man i dag kan beskue i smagelokalet Tappekælderen, kommer fra Carl Permins Vinhandel. Helt op til 1970'erne var det normalt i Danmark at tappe vin fra fade til flasker. Så kunne man nemlig skrive “Her Aftappet” på etiketterne og dermed spare ‘misundelsesafgiften’ på 5 kr.

ENGLEBASSERNE

Englebasserne med drueklassen fra 1798 kom til Kjær & Sommerfeldt fra Carl Permins Vinhandel, og de blev hængt op i butikken i 1978, da de to vinforretninger blev lagt sammen. Originalen af det fornemme farvelagte træskærearbejde er dog så værdifuld, at den er opbevaret på museum.

BUSTE

På førstesalen på Gammel Mønt troner denne bronzebuste med et imponerende cykelstyrsskæg. Busten, der forestiller grosserer Stausholm har ført en omtumlet tilværelse. Den lå gemt og glemt under murbrokker i en cykelkælder, indtil firmaet Christian Stausholm blev indlemmet i Kjær & Sommerfeldt, og man derfor blev nødt til at tømme de gamle lokaler.

KAKKELBORD

På kakkelbordet, der står på førstesalen på Gammel Mønt, har den berømte plakatkunstner Sven Brasch (1886-1970) tegnet fire betydningsfulde adresser for grosserer Erik Kjær samt Kjær & Sommerfeldts gamle logo.

Øverst til venstre: Ved Stranden 14, som vinhandlen flyttede ind i få år efter åbningen af de første lokaler på Christianshavn.

Øverst til højre: "Blokhuset", som er familiens sommerhus i Hornbæk.

Nederst til venstre: Dalsborg i Snekkersten, hvor familien boede.

Nederst til højre: Gammel Mønt 4, hvor Kjær & Sommerfeldt holder til den dag i dag.

Dyk ned i historien
Vinhistorie i vitrineskabet

Gå på opdagelse i nogle af vinverdens mærkværdige artefakter i vores vitrineskab i Odense. 

Læs mere

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt