Esporao
Huset har gjort sig bemærket ved at være et af de mest moderne vinerier i Europa. Esporão startede hele begrebet ”vinturisme” i Portugal og har desuden udmærket sig ved at være “first movers” inden for økologisk vinproduktion. Omsorg og nænsomhed for natur og miljø er fundamentet for alt arbejde med vin hos Esporão. Med sin succes og karakterstærke ideologi er Esporão to gange inden for en kortere årrække valgt som ”Company of the Year” for hele Portugal.
Vinslottet
Vinhuset er skabt omkring slottet Defesa do Esporão, der dateres helt tilbage til 1267. Her fik João de Aboim, en efterkommer af den royale familie, bygget slottet, der i dag er en af de ældste bygninger i hele det sydlige Portugal. Siden da har bygningen haft flere funktioner, men bruges i dag til at tiltrække vinturister. Det er i dag et af de mest anerkendte vinhuse i Portugal. Husets marker strækker sig over hele 460 ha. med stor variation i terroir, der giver gode arbejdsbetingelser i forhold til at lave de mange forskellige blends, som Esporão arbejder med. Nogle steder findes vulkansk jordbund, andre steder mere ler baseret. Fælles for hele området er, at druerne får masser hele solskinstimer om dagen og køles lidt ned af kold vind fra Atlanterhavet om natten.
Unikke vine
En af Esporãos vigtigste opgaver er at lave vine, der er unikke og viser hvad portugisisk vin kan. Portugal er det land i verden, der har næst flest druer, der udelukkende gror i det land. Det, sammenholdt med er helt særligt terroir giver mulighed for at lave helt unik vin. I Esporãos marker alene gror 194 forskellige druesorter, hvoraf 37 af disse stort set udgør den samlede produktion. Det giver Esporão nogle muligheder som der ikke er videre mange andre vinhuse, der har.
Bæredygtige tiltag hos Esporão
Esporão er foregangsfirma i Alentejo-regionen i det midtøstlige Portugal. Med mere en 1.000 hektar vinmarker har vinhuset over en lang årrække arbejdet mod bæredygtige landbrugspraksisser, og der er også indgået samarbejde med det lokale universitet (Évora) til at finde og dokumentere nye praksisser.
F.eks. har Esporão siden 2010 oprettet flagermusskjul til bekæmpelse af de frygtede druemøl. Det har øget biodiversiteten og antallet af flere truede flagermusarter. Derudover praktiseres grøngødning, der forsyner jordbunden med næringsstoffer. Der plantes levende hegn af særligt udvalgte plantesorter, som tiltrækker dyr som mariehøns, der lever af de bladlus, som ødelægger vinplanterne.
I vinmarkerne mødes man af et andet bemærkelsesværdigt syn, nemlig de mange får, der hver morgen bliver de ledt gennem vinmarkerne for at holde vegetationen nede. Det fjerner behovet for brug af kemikalier. Alle organiske biprodukter (stilke, drueskaller, olivenblade, beskårede blade) bruges til organisk kompostering, der senere kan bruges i vinmarkerne. Komposten lægges i et tykt lag rundt om vinstokken, så den både beskytter og øger jordens frugtbarhed.
Alle Esporãos bæredygtige initiativer bliver lagt ind under to officielle programmer: European Organic Agriculture (det grønne blad) og Kiwa.
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:
Miljøområder:
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Reducere CO2-udledning
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certifikation
- Biodiversitet
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Ligestilling mellem kønnene