Cabernet Sauvignon
Nøje udvalgte vine på Cabernet Sauvignon druen. Cabernet Sauvignon druen er især kendt fra de strukturelle, komplekse og majestætiske rødvine fra Bordeaux i Frankrig, men druen bruges også i flere andre lande. I Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af forskellige stilarter af gode Cabernet Sauvignon vine.

Cabernet Sauvignon
Nøje udvalgte vine på Cabernet Sauvignon druen. Cabernet Sauvignon druen er især kendt fra de strukturelle, komplekse og majestætiske rødvine fra Bordeaux i Frankrig, men druen bruges også i flere andre lande. I Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af forskellige stilarter af gode Cabernet Sauvignon vine.
Bestem selv et prisinterval
(4)
(19)
Ca' Grande Rosso 2022
Italiensk når det er bedst! En flot halvtør vin med noter af røde bær og en skøn frugtfylde med toner af skovbær, kirsebær og et strejf af mandel.
Læs mereFør 149 kr.
Château Lynch Bages - 5. Cru Classé 2021
Château Lynch-Bages er en af de mest berømte slotte i Pauillac. Slottet er ’blot’ klassificeret som en 5. Cru Classé, men det er notorisk kendt for at lave vin på højde med flere 3. Cru og 2. Cru, hvilket priserne da også kan indikere.
Læs mereFør 1.695 kr.
Chianti Riserva - Colli Senesi 2020
Intens og imødekommende vin med livlige aromaer domineret af kirsebær, anis og noter af middelhavs-krydderurter som rosmarin og timian. God mineralitet.
Læs mereFør 229 kr.
Château La Garde Rouge 2018
Anmelderrost, koncentreret, fyldig og elegant rødvin med noter af chokolade, brombær og tobak. Vinen er skabt i et flot blend af Cabernet Sauvignon og Merlot.
Læs mereDiamond Collection - Cabernet Sauvignon 2022
En ægte smagsoplevelse for Cabernet-elskeren fra fantastiske Coppola. En vin, der byder på en indsmigrende balance mellem saftighed og dybde. Essensen af Californien i et glas!
Læs mereFør 229 kr.
Cuvée Prestige 2021
Cuvée Prestige er skabt på den klassiske treenighed: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. En balanceret vin, hvor bløde tanniner og intens smagsrigdom forenes i afstemt harmoni.
Læs mereFør 169 kr.
Château du Vieux Marronnier 2021
Prisvindende rød Bordeaux fra højrebredden med indsmigrende noter af solbær og mørk chokolade.
Før 99 kr.
La Croix Saint Christophe - Grand Cru 2020
De berømte, bløde Merlot-vine finder du i Saint-Émilion. Her får du et flot eksempel på den blødere og mere imødekommende stil, som rødvinene herfra er blevet så kendte for.
Læs mereFør 249 kr.
Clamor Negre 2023
Flot spansk rødvin og et perfekt eksempel på vin, der udtrykker lækker moden, mørk frugt og raffineret af lidt tobak og mørk chokolade.
Læs mereRosé - Collection du Château 2023
Château de Beauprés fineste rosé. Utroligt lækker med intens duft af skønne røde bær og fine underliggende røgede noter. Smagen har al den fylde og tørhed, der kunne ønskes af en madvin.
Læs mereChâteau Le Boscq - Cru Bourgeois 2018
Topanmeldt Bordeaux-vin med fylde, stilfuld struktur og en dybrød farve. Bouqueten byder på vanilje og solbærblade og den karakteristiske sansemættede Bordeaux-smag, som er svær at blive træt af.
Læs mereRosé d'Anjou, Loire 2024
Læskende, smuk rosé, hvor frugtaromaer med nyplukkede hindbær og skovbær vælder op i glasset. Afrundet og fyldig smagsoplevelse med en lang, aromatisk finish.
Læs mereCabernet Sauvignon - Limited Edition 2021
Tiltalende og utrolig flot balanceret Cabernet Sauvignon. En klassisk Columbia Valley med intense røde bær, et strejf af vanille og pikante toastede noter fra opholdet på fad.
Læs mereFør 175 kr.
Rouge 2018
Les Chénes de Bouscaut Rouge er ganske enkelt facitlisten på en flot og klassisk rød Bordeaux fra Graves-distriktet.
Læs mereFør 285 kr.
Château Gruaud Larose - 2. Cru Classé 2021
Uovertruffen toprødvin fra Bordeaux med høje anmeldelser gennem årene. Det sikre bud på en elegant vin.
Château de Ricaud - Cadillac 2018
Imponerende vin med imponerende rygrad og perfekt integrerede tanninger og en blød, smidig, og lidt kødfuld stil.
Læs mereValle de la Cinca Rosado
Flot, pikant rosé, der strutter af jordbær, hindbær og kirsebær. Smagen er fuld af vilde skovjordbær og røde frugter afstemt af en flot, klar syre.
Læs mereShiraz-Cabernet - WOMS 2018
Kaesler WOMS er det perfekte møde mellem australsk Shiraz og Cabernet Sauvignon, der til sammen skaber en kompleks, rig, dyb og tør rødvin.
Læs mereChâteau Macquin 2021
Fremragende klassisk Bordeaux-vin med fornem aroma pakket med klassiske Saint-Émilion træk med blomme, læder, orientalske krydderier, sød lakrids, urter og ribs.
Læs mereRubicone - Moma - Rosso 2022
Fløjlsblød vin med intens bær-aroma, der stilmæssigt minder om en lille ”supertoscaner”. Behagelig international fremtoning med et strejf af den typiske italienske smag af Sangiovese-druen.
Læs mereHvad er Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon er kendt som druen i nogle af de mest strukturelle, komplekse og majestætiske rødvine, der findes. Samtidig er den kendt for at kunne gemmes længe. En god Cabernet Sauvignon kan uden problemer gemmes i 20 år – og oftest også længere.
Som helt ung er Cabernet Sauvignon oftest ret kantet og kraftig i smag og aroma med et højt indhold af garvesyre – med mindre den er dyrket under varmere himmelstrøg som f.eks. Napa Valley eller Washington State, hvor druen bliver mere sødmepræget. Men når vinen har ligget i nogle år, begynder den at få en mere fløjlsagtig, elegant og kompleks smag – og denne udvikling tager til, jo længere tid Cabernet Sauvignon-vinen får lov at lagre.
I Frankrig, var det især indførelsen af det særlige Cru-Classé system for de bedste rødvine tilbage i 1850’erne, der gjorde Cabernet Sauvignon kendt. Her blev slottene i Bordeaux inddelt i klasser på baggrund af de opnåede priser og Cabernet Sauvignon spillede oftest en vigtig rolle i vinene i de højeste klasser.
Hvor stammer Cabernet Sauvignon fra?
Druesorten Cabernet Sauvignon er resultatet af en krydsning mellem Cabernet Franc og Sauvignon Blanc. Hver af sorterne gav deres fornavn til den nye druesorts navn. Krydsningen blev skabt i løbet af 1600-tallet i og omkring Bordeaux-regionen i det sydvestlige Frankrig. Det resulterede i en druesort, der var nem at dyrke, fordi den var mindre krævende med hensyn til jordbund og klima.
Samtidig har druen flere gode kvaliteter som gør den til lidt af en darling for både vinbønder og -producenter. F.eks. har druen tykt skind og hårde vinstokke med forholdsvis lav vækst. Det gør druerne nemme at plukke og vinstokkende modstandsdygtige overfor mange af de problemer, som vin oftest døjer med. Det gælder således både råd og insektangreb.
Det tykke skind er med til at give vinen en mørkere farve og mere garvesyre. Det giver både en fantastisk, spændende vin i sig selv – og så er Cabernet Sauvignon velegnet til at blande med andre druer som Merlot og Grenache.
Hvor dyrkes Cabernet Sauvignon?
Fra Bordeaux bredte den grovillige Cabernet Sauvignon sig hurtigt til resten af Europa. og druesorten var oftest også førstevalget, når der skulle plantes vin i den nye verden. Dens lave krav til jordbund og klima gjorde den nem at have med at gøre og nem at få succes med.
Derfor er det i dag muligt at få Cabernet Sauvignon-vine fra stort set hele verden. Druen indgår således i alle former for vine lige fra de kostbare og voldsomt eftertragtede vine fra druens hjemegn i Frankrig og til billige, drikkevenlige rødvine fra f.eks. Chile og Argentina. Her bliver druen mere sødmefuld i det på grund af det varmere klima, hvilket betyder, at vinen kan drikkes stort set uden lagring.
Druesorten modnes sent og kræver en del varme. Så faktisk er Frankrig noget af det nordligste på jordkloden, hvor det er muligt at dyrke druen. Netop klimaet ved Dordogne-floden er årsagen til, at Cabernet Sauvignon-vine fra venstrebredden har den kompleksitet og de kvaliteter, som de har. Omvendt er det også årsagen til, at der kan være så stor forskel på de forskellige årgange af vinene.
Cabernet Sauvignon-varianter
I modsætning til f.eks. Pinot Noir, der nemt muterer, er Cabernet Sauvignon ikke kendt for at skabe nye varianter af sig selv. Det er dog sket et par gange i Australien. Først i form af en druesort, der gav bronzefarvede druer. Den blev fundet på en vingård i 1977, og giver nogle blegrøde vine, som bliver solgt under navnet Malian. I 1991 muterede denne Cabernet-variant igen til en ny type, der gav helt hvide druer. Denne hvide Cabernet-vin bliver solgt under navnet Shalistin.
Specielt grundet druens grovillighed har mange vinbønder gennem tiden været meget interesserede i at krydse den med andre druesorter. Således opstod krydsninger som franske Marselan. En anden krydsning sælges under navnet Cabernet Blanc. Den opstod som en krydsning med en ukendt, lokal drue i Schweitz engang i løbet af den sidste halvdel af 1900-tallet.
Endelig findes der også en krydsning med Glera-druen, der blev til den italienske rødvinsdrue Incrocio Manzoni, samt en krydsning med den tyske drue Bronner, der skabte druesorten Souvignier Gris. Til sidst skal også nævnes en australsk krydsning med en ukendt lokal drue, der skabte druesorten Cygne Blanc, som også er en hvid udgave af Cabernet.
Smag og aroma af Cabernet Sauvignon
Druen kan nemt kendes på sin smag af solbær, samt kraftige smagsnoter af brombær og andre mørke frugter. Disse smagsnuancer går igen i alle vine, uanset hvor i verden de kommer fra. Derudover finder du oftest smagsnoter af mørk chokolade, modne blommer og lakrids, mens især fine wine fra Bordeaux fremviser også noter af cedertræ, vanilje, krydderier og tobak.
Disse smagsnoter og den fløjlsbløde garvesyre skyldes især druens forkærlighed for egetræ. Under den forholdsvis lange lagringstid af de bedste vine får druen ekstra god tid til at blive påvirket af egetræet, der udover at tilføre disse særlige smagsnoter og aromaer også blødgør det kraftige indhold af garvesyre i vinen, så den lagrede vin får den velkendte fløjlsbløde garvesyre, der er et andet sikkert kendetegn på en god, lagret Cabernet Sauvignon-vin fra Bordeaux.
Mindre gode versioner kan kendes på en smag af grøn peber, grønne bønner og kålvand. Det skyldes oftest, at druerne ikke har været modne nok, da de blev høstet. Smagen stammer fra den tykke skal på druen, der ligesom sit fædrene ophav Sauvignon Blanc, har et stort indhold af pyraziner, som netop er kendt for at give den grøntsagsagtige smag.
Cabernet Sauvignon til maden
Cabernet Sauvignon er en kraftig og dominerende vin, der oftest har en høj alkoholprocent. Derfor egner den sig ikke til lyse retter med spinkle smagsnuancer.
I stedet skal der kraftigere og mere federe, kødfulde retter til – specielt til yngre Cabernet Sauvignon-vine, der endnu ikke har fået taget toppen af garvesyren. Oksekød og lam er gode valg til sådan en vin. Det samme er fede oste, som f.eks. cheddar, mozzarella, brie og skimmeloste.
Find din vin her på siden
Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet nogle af de bedste Cabernet Sauvignon-vine – ikke bare fra druesortens arnested, men fra hele verden. Så skynd dig op til toppen af siden og find dig nye yndlingsvin på druen.
Har du spørgsmål til vinen eller er du interesseret i de seneste nyheder om vin – og os? Så kan du med fordel kigge forbi vores blog.